Vizija budućnosti nosivih uređaja za plaćanje

Digitalno upravljanje sitnišem, raspoređivanje plaćanja jednostavnim pokretima ruke i integracija mode, društvenih mreža i plaćanja u broš. To su tri koncepta dizajna nosivih uređaja za plaćanje koji su proizašli iz zajedničkog projekta Visa Europe i renomirane institucije za umjetnost i dizajn, Central Saint Martins.

Visa je pozvala pet mladih dizajnera iz škole dizajna Central Saint Martins, među kojima su bili studenti ili diplomanti magistarskog studija industrijskog dizajna, da istraže granice plaćanja, zamišljajući oblike i funkcionalnost beskontaktnih uređaja za plaćanje koji bi mogli postati dio stvarnosti do 2020.godine. Dizajn je morao ići u smjeru plaćanja, istovremeno ispitujući granice normi nosivih predmeta na koje je industrija danas fokusirana.

Projekt je  kulminirao prezentacijom tri zajednički kreirana dizajnerska koncepta na konferenciji Visa Europe Technology Partner  Forum u Londonu i najnoviji je primjer kako suradnje u inovacijama potiču brz tempo promjena u oblicima plaćanja.

Govoreći o projektu, Nick Mackie, menadžer beskontaktnog plaćanja u Visa Europe, rekao je kako predviđaju da će beskontaktno plaćanje postati standardni dio nosivih uređaja do 2020. Mackie ističe kako ne postoji razlog zašto funkcija plaćanja na nosivim uređajima ne bi postala sveprisutna kao što je funkcija alarma na digitalnom satu.

„Beskontaktno plaćanje ubrzano se razvija od kartica do drugih uređaja kako plaćanja postaju digitalizirana, a Europljani se nalaze u vrhu prihvaćanja ovih novih tehnologija. Vidimo ogroman potencijal u svijetu plaćanja nosivim uređajima, kojem raste popularnost – posebno u tehnološki osviještenom tržištu milenijske generacije. Nosivi uređaji imaju sve što je izvrsno u vezi beskontaktnog plaćanja – brzinu, jednostavnost i praktičnost – što ih čini još boljim. Sama srž nosivih uređaja je u fizičkoj povezanosti s korisnikom u bilo koje vrijeme, što po prirodi eliminira komplikacije i poboljšava sigurnost.“, izjavio je Mackie.

Projekt je uslijedio nakon vijesti da će Visa sve POS terminale u Europi osposobiti za beskontaktno plaćanje do kraja 2019.godine, s obzirom da Europljani sve više očekuju korištenje novih tehnologija plaćanja.

S rastućom digitalizacijom plaćanja, Visa nastavlja štititi korisnike od prevara, bez obzira na način plaćanja. Sigurna beskontaktna plaćanja su dodatno pojačana inovacijama kao što je usluga Visa tokenizacije, koja omogućuje sigurna plaćanja putem bilo kojeg digitalnog uređaja.